Congres Chirurgie

Congres Chirurgie - Vrijdag 9 november 2018 - RAI Amsterdam Congrescentrum

Het Congres Chirurgie bracht de deelnemers in één dag weer helemaal up-to-date over de kleine chirurgie in de algemene tandartspraktijk. Welke chirurgische ingrepen kunt u zelf doen, hoe kunt u deze anders doen en welke laat u doen?

Aan het begin van deze congresdag is de hele chirurgische procedure in de algemene praktijk van A tot Z doorgenomen. Van een uitgebreide medische anamnese en inzicht in het medicijngebruik tot lokale anesthesie, maar ook goede pijnbestrijding kwam aan bod. De focus lag op het onderkennen van risico’s en hoe om te gaan met acute complicaties.

Vele interessante en vaak voorkomende behandelingen uit uw dagelijkse praktijk kwamen vervolgens aan de orde. Gaat u verstandskiezen extraheren of niet? En hoe doet u dit dan? Kiest u bij een persisterende wortelpuntontsteking voor een endodontische revisie of toch liever voor een chirurgische behandeling? En hoe maakt u dan aan de endodontoloog of kaakchirurg duidelijk wat u wilt? De deelnemers hebben geleerd over de mogelijkheden van de chirurgische kroonverlenging voor het verbeteren van functie en esthetiek, maar ook over parodontale regeneratie, recessiebedekking en parodontale plastische (micro) chirurgie.

Wat doet u in het geval van een extractie van een voortand? Zet u in op immediate fronttandvervanging met een implantaat? En hoe kunnen we dan functioneel gezien net zulke voorspelbare, en in esthetisch opzicht net zulke fraaie, resultaten behalen als met een voor de patiënt veel meer belastende traditionele aanpak?

Bij kinderen, maar ook bij volwassenen, kan autotransplantatie een relatief simpele oplossing zijn voor complexe problemen. Maar dan moet die behandeling wel op het juiste moment en op de juiste wijze worden uitgevoerd. Tijdens dit congres zijn de laatste onderzoeksresultaten gepresenteerd.

De zeven sprekers hebben tijdens deze goed doordachte en leerzame congresdag de deelnemers weer helemaal op de hoogte gebracht van dit belangrijke onderdeel van de algemene tandheelkunde. 

Alle informatie over het congres kunt u vinden op: www.congreschirurgie.nl

Aan het Congres Chirurgie hebben 469 mensen deelgenomen.