Endodontische Complicaties

Endo Complicaties

Congres Endodontische Complicaties - Vrijdag 22 september 2017 - Amsterdam RAI

De kanaalbehandeling gaat vaak goed. Alle kanalen netjes gevonden, gereinigd en afgesloten en het element mooi gerestaureerd: met recht een tweede leven voor een tand of kies.

Maar soms zit het tegen. Dat kan al voor de behandeling het geval zijn, als de diagnose moeilijk te stellen is. Moeten we nu wel of niet ingrijpen? Of het gaat stroef tijdens de behandeling: kanalen zijn lastig te vinden, de kromming is niet meer goed te volgen of de wortel is zelfs geperforeerd. Maar zelfs na afloop kan de kanaalbehandeling nog voor hoofdbrekens zorgen: een periapicale laesie die niet geneest, napijn of zelfs een wortelfractuur. Allemaal problemen en complicaties die de kanaalbehandeling voor zowel tandarts als patiënt met recht een zenuwenklus maken.

Deze congresdag was geheel gewijd aan zaken die de kanaalbehandeling lastig maken. Zaken die een goed behandelresultaat in de weg staan en aanleiding kunnen geven tot frustratie, ergernis, pijnklachten of zelfs tuchtrechtelijke stappen.

Marga Ree en Michiel de Cleen, beiden tandarts-endodontoloog, kennen het klappen van de zweep. Aan de hand van talloze praktijkvoorbeelden hebben zij laten zien dat veel endodontische valkuilen al voor de behandeling te herkennen zijn, dat problemen tijdens de behandeling vaak eenvoudig te voorkomen zijn en dat complicaties achteraf vaak alsnog met goed gevolg te corrigeren zijn.

Deze congresdag heeft oplossingen aangeboden voor vaak voorkomende endodontische problemen en complicaties. 

Op 22-09-2017 hebben 490 tandartsen aan het congres deel genomen.

U treft het volledige congresprogramma aan op www.endocomplicaties.nl